Taksäkerhet – Regler

När det kommer till taksäkerhet finns det en hel del saker som du måste tänka på, samtidigt som det finns många regler som du också måste följa. Vill du få en djupare inblick i vad som gäller vid taksäkerhet kan du även få mer information mer hos Boverket.se. Här nedan kan du läsa mer om många av de taksäkerhet regler som finns idag.

Säkerhet vid takarbete

Här nedan hittar du viktig information som är bra att ha med sig när du ska utföra takarbete. Du får bland annat tips på säkra stegar, samt grundläggande information om takarbete och säkerhet.

Köp eller hyr säker stege till tak

När du utför takarbeten eller renovering och reparation vid skorsten är det mycket viktigt att du har en bra och säker stege till tak. Här nedan får du tips på bra och professionella återförsäljare som erbjuder stege för alla behov.

Zarges

Hos Zarges finner du godkända stegar som lämpar sig för alla typer av takarbeten. är ett företag som erbjuder stegar för alla typer av behov. Här kan du inte bara hitta stegar som lämpar sig perfekt för arbeten som sker på hög höjd, utan du hittar också hisstegar, multifunktionella stegar, utskjutsstegar, anliggande stegar och mycket mer. Det stora utbudet gör att det är enkelt för dig att hitta något som passar. Hos Zarges hittar du även stegar till riktigt bra priser. På så sätt sparar du in på din budget och kan använda pengarna till annat.

--> Besök Zarges.se-->

Cramo

Det är inte alltid du kommer vara i behov av en stege under en längre period och då kan det vara bättre att hyra stege via Cramo istället. Cramo är ett pålitligt och seriöst företag som erbjuder uthyrning av stegar till både privatpersoner, företag och fastighetsägare. Här hittar du både korta och långa stegar som passar dig, men kan även få professionell rådgivning i ditt val.

Besök Cramo.se

Snörasskydd eller inte?

Oavsett om du är fastighetsägare eller husägare är det ditt ansvar att se till att ditt tak är tryggt och säkert att vistas på och kring. Det gör du enkelt genom att förbättra säkerheten och sätta upp snörasskydd innan vintern står utanför dörren. Bor du i Göteborgsområdet kan du ta hjälp av Floda Takvård för snörasskydd-montering ditt hus. De utför montering på både fastigheter och privata villor. De kan även hjälpa dig att montera stegar, snöglidskydd, samt snöstopp för alla typer av tak. Genom att skicka in en kostnadsfri offert via deras hemsida, får du enkelt och smidigt tillbaka ett fast pris på hela uppdraget.

Montera bärläktsteg

För att du ska kunna arbeta säkert på ditt tak är det också viktigt att montera bärläktsteg. Detta gäller inte bara för privatpersoner, utan även för dig som äger ett företag i en fristående byggnad eller för dig som är fastighetsägare. Att installera bärläktsteg är något du inte bör utföra på egen hand, utan här är det bättre att du tar hjälp av proffsen. Med hjälp av bärläktsteg kan du ta dig fram mycket säkrare och mer stabilt på höga höjder.

Använd livlinefäste

Ett mycket smart och enkelt sätt för dig att förbättra säkerheten på ditt tak är genom att montera livlinefäste. Denna utrustning är något du alltid måste ha om du ska arbeta på höga höjder där det finns en risk att du kan falla och skada dig eller förbipasserande. Ett livlinefäste används som ett sätt att förankra din livlina när du utför tillfälliga arbeten av olika slag på tak. Ska du arbeta på taklutningar som är högre än 6 grader behöver du komplettera ditt skydd.

Anlita proffs på taksäkerhet i Stockholm

Som fastighetsägare är det viktigt att ha rätt taksäkerhet. Att ha riktig taktäckning är inte bara för att skydda mot väder och vind, utan även för att säkerställa att taket är ett säkert arbetsområde. I Stockholm finns det en uppsättning av specifika utmaningar för taksäkerhet, så det är viktigt att anställa en konsult med rätt erfarenhet av Stockholms olika fastigheter. Nedan får du tips på två professionella företag som arbetar med taksäkerhet i Stockholm

AJ Tak & Plåt

AJ Tak & Plåt är specialiserade inom taksäkerhet i Stockholm. Företagets välkvalificerade yrkesmän har mångårig erfarenhet av taksäkerhetslösningar i och omkring Stockholm. Vi är fullt dedikerade till att erbjuda säkerhetslösningar gällande tak och tar alltid de regler som ställs inom Sverige i beaktande när vi installerar och kontrollerar alla skyddsanordningar. Om du som fastighetsägare behöver hjälp med att uppfylla de säkerhetskrav som ställs för att få ditt tak godkänt i Stockholm, vänligen kontakta oss så hjälper vi till.

Besök AJ-tak.se

JW Plåt

JW Plåt hjälper dig med taksäkerhet i Stockholm. De utför granskningar av ditt tak för att se till att det är i gott skick och att det är korrekt monterat. Om nödvändigt kan de erbjuda kompletterande säkerhetsutrustning och installera den vid renovering eller andra typer av arbete. Vid behov kan de också föreslå och installera kompletterande säkerhetsutrustning vid renovering eller andra typer av takarbeten som plåtslageri. Genom att anlita JW Plåt garanterar fastighetsägaren att arbetare på taket inte utsätts för fara eller skada.

Besök JWPlåt.se

Vanliga frågor och svar om takarbete & säkerhet

Det finns många aspekter som är viktiga vid arbete på hög höjd. Nedan besvarar vi dina vanliga frågor och svar som rör takarbete och säkerhet.

Om du utför takarbete i ditt vardagliga jobb behöver du gå en utbildning i taksäkerhet för att lära dig regler som tillämpas vid arbete på hög höjd. Det finns många företag som erbjuder kurser inom området. Utbildningen utgår från föreskrifter från Arbetsmiljöverket, samt svenska och europeiska standarder. Läs mer om utbildningen hos Lycab Länna Yrkescenter.

Enligt Arbetsmiljöverket räknas arbete på hög höjd från två meter eller mer, och där fallskydd saknas.

Vid takarbete behöver du alltid använda fallskyddsutrustning för att minimera risken för skador eller fall från hög höjd. Läs mer om personlig fallskyddsutrusning hos Hos Arbetsmiljöverket. Här kan du även läsa mer om hur den bör användas. Exempel på utrustning är följande:

  • Förankringsanordning
  • Helsele
  • Falldämparlina