Taksäkerhet – Regler

När det kommer till taksäkerhet finns det en hel del saker som du måste tänka på, samtidigt som det finns många regler som du också måste följa. Vill du få en djupare inblick i vad som gäller vid taksäkerhet kan du även få mer information mer hos Boverket.se. Här nedan kan du läsa mer om många av de taksäkerhet regler som finns idag.

Säkerhet vid takarbete

Här nedan hittar du viktig information som är bra att ha med sig när du ska utföra takarbete. Du får bland annat tips på säkra stegar, samt grundläggande information om takarbete och säkerhet.

Montera bärläktsteg

För att du ska kunna arbeta säkert på ditt tak är det också viktigt att montera bärläktsteg. Detta gäller inte bara för privatpersoner, utan även för dig som äger ett företag i en fristående byggnad eller för dig som är fastighetsägare. Att installera bärläktsteg är något du inte bör utföra på egen hand, utan här är det bättre att du tar hjälp av proffsen. Med hjälp av bärläktsteg kan du ta dig fram mycket säkrare och mer stabilt på höga höjder.

Använd livlinefäste

Ett mycket smart och enkelt sätt för dig att förbättra säkerheten på ditt tak är genom att montera livlinefäste. Denna utrustning är något du alltid måste ha om du ska arbeta på höga höjder där det finns en risk att du kan falla och skada dig eller förbipasserande. Ett livlinefäste används som ett sätt att förankra din livlina när du utför tillfälliga arbeten av olika slag på tak. Ska du arbeta på taklutningar som är högre än 6 grader behöver du komplettera ditt skydd.

Vanliga frågor och svar om takarbete & säkerhet

Det finns många aspekter som är viktiga vid arbete på hög höjd. Nedan besvarar vi dina vanliga frågor och svar som rör takarbete och säkerhet.

Om du utför takarbete i ditt vardagliga jobb behöver du gå en utbildning i taksäkerhet för att lära dig regler som tillämpas vid arbete på hög höjd. Det finns många företag som erbjuder kurser inom området. Utbildningen utgår från föreskrifter från Arbetsmiljöverket, samt svenska och europeiska standarder. Läs mer om utbildningen hos Lycab Länna Yrkescenter.

Enligt Arbetsmiljöverket räknas arbete på hög höjd från två meter eller mer, och där fallskydd saknas.

Vid takarbete behöver du alltid använda fallskyddsutrustning för att minimera risken för skador eller fall från hög höjd. Läs mer om personlig fallskyddsutrusning hos Hos Arbetsmiljöverket. Här kan du även läsa mer om hur den bör användas. Exempel på utrustning är följande:

  • Förankringsanordning
  • Helsele
  • Falldämparlina